4 juni 2025

Logo netwerk Meten en evalueren

Vragenlijsten duurzaam en betekenisvol inzetten

Hoe zet je in de behandelpraktijk vragenlijsten duurzaam en betekenisvol in? Zodat ze bijdragen aan betere zorg voor patiënten en hun naasten, houvast bieden aan behandelaars en inzichten opleveren voor de organisatie? In het lerend netwerk Meten en Evalueren delen professionals van verschillende ggz-organisaties, zoals data-analisten, onderzoekers, beleidsadviseurs en implementatiecoördinatoren, hun kennis en ervaringen. Ze bespreken knelpunten, zoeken samen naar oplossingen en inspireren elkaar. Dr. Ester van der Borgh-Sleddens, coördinator wetenschap bij Mondriaan Expertisecentrum, is lid van het lerend netwerk en vertelt over haar ervaringen met het netwerk.

Vragenlijsten als hulpmiddel voor herstelgerichte zorg

Bij Mondriaan vervult Ester een verbindende rol tussen de zorgpraktijk, innovatie en onderzoek. Ze is vanaf het begin betrokken bij het lerend netwerk Meten en Evalueren, dat is voortgekomen uit het eerdere samenwerkingsverband ‘SynQuest’. “Meten en evalueren is geen doel op zich,” vertelt Ester. “Het gaat erom dat we samen met de patiënt inzicht krijgen in het herstelproces. Vragenlijsten helpen daarbij, mits we ze op de juiste manier inzetten. Dan ondersteunen de vragenlijsten bij het samen beslissen. Dat betekent onder andere dat we de uitkomsten begrijpelijk moeten presenteren, voor zowel de behandelaar als de patiënt. Maar ook het grotere geheel moeten we niet vergeten. Data op afdelingsniveau bieden bijvoorbeeld waardevolle inzichten die ons helpen om trends en patronen te herkennen, waardoor we de zorg continu kunnen verbeteren en nóg beter kunnen afstemmen op de behoeften van onze patiënten.”

Datagedreven werken met oog voor de mens

De ambitie van het Expertisecentrum van Mondriaan, ‘Samen werken aan de zorg voor morgen’, sluit aan bij deze benadering. Het Expertisecentrum streeft ernaar om door samenwerking en innovatie de zorg continu te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Ester: “Door te investeren in datagedreven zorg en het gebruik van vragenlijsten, zoals binnen het lerend netwerk Meten en Evalueren, werken we aan een zorgsysteem dat zowel efficiënt als mensgericht is. Dit draagt bij aan meer persoonlijke aandacht en kwalitatief hoogwaardige zorg.”

Binnen het netwerk worden vragen besproken als: hoe kunnen we dashboards maken die patiënten écht verder helpen? Hoe zorgen we dat de informatie begrijpelijk is, bruikbaar is in het evaluatiegesprek, en past binnen herstelgerichte zorg? En ook: hoe overtuig je behandelaars van de meerwaarde van de inzet van vragenlijsten, zodat zij dit ook goed kunnen uitleggen aan hun patiënten?”

Leren van en met elkaar

“Andere onderwerpen die aan bod komen in het netwerk zijn vaak ook heel praktisch en liggen dichtbij de rol van de deelnemers: hoe ga je om met een verzoek van een behandelaar om heel specifieke vragenlijsten op te nemen, hoe vaak evalueer je de vragenlijstbibliotheek, welke argumenten helpen (of juist niet) bij implementatie van vragenlijsten in je organisatie?” In het netwerk worden ook inspirerende voorbeelden gedeeld.

Vooruitkijken: wat is nodig voor de toekomst?

Ester: “Bij Mondriaan zetten we in op datagedreven zorg, maar altijd met het doel om meer ruimte te creëren voor de mens. Als je processen beter inricht, houd je meer tijd over voor wat echt telt: het contact met de patiënt.”

De komende jaren wil het netwerk verder werken aan het stimuleren van het gebruik van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk. Dat vraagt om slimme, toegankelijke oplossingen. Hoe vergroten we de inzet van valide vragenlijsten via digitale afname? Hoe borgen we privacy? En hoe bewegen we mee met veranderingen in de zorg? Het zijn vragen die binnen het netwerk met elkaar worden onderzocht.

Waardevolle plek

Voor Ester is het netwerk een waardevolle plek om samen met vakgenoten te reflecteren, vernieuwen en verbeteren. “Het is een prettige omgeving waar je open kunt delen, vragen kunt stellen en waar iedereen bereid is om te leren. En die gezamenlijke energie, dat is precies wat we nodig hebben om stappen te zetten.”

GGZ Netwerken
Akwa GGZ ondersteunt naast het lerend netwerk Meten en Evalueren ook andere lerende netwerken. Meer weten over de mogelijkheden? Kijk welke netwerken er nog meer zijn of neem contact op met één van de netwerkcoördinatoren.

Bekijk meer van het netwerk Meten en evalueren